IZVEŠTAJ O ISPITIVANJU AMINOKISELINA I VITAMINA GOJI BOBICA /LICIUM BARBARUM/ U SVEŽIM PLODOVIMA I UPOREĐIVANJE SA OSTALIM VOĆEM
Razlog tabelarnog prikaza je , da se otklone mnoge dileme , nedoumice koje su se nagomilale zbog uopštavanja . Reč je o namirnici koja sadrži izbalansirani odnos vitamina , aminokiselina i antioksidanata . Našem organizmu je potrebno jedinstvo ovih materija koje su u vezi s prilagođavanjem zdravoj ishrani .
Vitamini su jednostavne organske materije neophodne za život. Oni ne mogu da zamene hranu , ali regulišu metbolizam preko enzima.
Aminokiseline su osnovna građevna jedinica proteina. Proteini su materije bez kojih nijedna ćelija u organizmu nebi mogla da funkcioniše. Korisne su za stvaranje novih tkiva i revitalizaciju oštećenih ćelija .
Antioksidansi su supstance koje sprečavaju štetne procese u organizmu. Tu spadaju : vitamini ,minerali , enzimi i proteini .
Slobodni radikali sadrže reaktivni kiseonik . Pošto je taj kiseonik slobodan /nesparen/ on teži da se spaja i oštećuje zdravu ćeliju .
Na bazi laboratorijskih istraživanja prikazujemo rezultate ploda biljke GOJI i uporedni pregled s nekim voćnim vrstama kao što su : jagoda , jabuka , kruška , grejpfrurt .