Izveštaj o ispitivanju Goji bobica

IZVEŠTAJ O ISPITIVANJU AMINOKISELINA I VITAMINA   GOJI BOBICA  /LICIUM BARBARUM/  U SVEŽIM  PLODOVIMA  I UPOREĐIVANJE SA  OSTALIM  VOĆEM

Razlog tabelarnog prikaza je , da se otklone mnoge dileme , nedoumice koje su se nagomilale zbog uopštavanja . Reč je o namirnici koja   sadrži  izbalansirani odnos vitamina , aminokiselina  i  antioksidanata .  Našem organizmu je   potrebno jedinstvo ovih materija koje su u vezi s  prilagođavanjem  zdravoj ishrani .

Vitamini su  jednostavne organske materije neophodne za život. Oni ne mogu da zamene hranu , ali regulišu metbolizam preko enzima.

Aminokiseline  su osnovna građevna jedinica proteina. Proteini  su  materije  bez kojih nijedna ćelija u organizmu  nebi mogla da funkcioniše. Korisne su za stvaranje novih         tkiva i revitalizaciju oštećenih ćelija .

Antioksidansi  su   supstance  koje  sprečavaju  štetne  procese  u  organizmu. Tu spadaju : vitamini ,minerali , enzimi  i proteini .

Slobodni radikali sadrže reaktivni  kiseonik . Pošto je taj kiseonik slobodan  /nesparen/ on teži da se spaja i oštećuje zdravu ćeliju .

Na bazi laboratorijskih istraživanja prikazujemo rezultate ploda biljke GOJI i uporedni  pregled  s  nekim  voćnim  vrstama  kao  što  su :  jagoda , jabuka , kruška , grejpfrurt .

aminokiseline i vitanin c

tekst koga treba upamtiti 01

tekst koga treba upamtiti 02